Magyar Hungarian English English
 
<
 
 
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.,  e-mail: eltecon@tatk.elte.hu,  tel: 372-2500/6630
 
A A A

Intézményi közgazdaságtan

A kurzus a közgazdasági gondolkodás institucionalista iskoláinak történetébe enged bepillantást. Középpontjában a modern közgazdaságtanban több mint három évtizede zajló „intézményi fordulat" áll. Az a sokrétű közgazdasági tudás, mely eredetileg a főáramon kívül illetve annak szélén keletkezett, egyfajta módszertani megbékélés keretében ma már jószerivel a standard elmélet részévé vált.

Bár a félév során a legtöbb időt az új intézményi közgazdaságtan megismerésére fordítjuk (ideértve annak előzményeit és fogadtatását is), a kurzusnak nem célja, hogy az iskola egyes „osztályait" kimerítően tárgyalja, ezt megteszi számos más kurzus helyette. Fontosabb, hogy az új institucionalista gondolkodás térnyerését elhelyezzük a közgazdasági eszmetörténetben, és megértsük az intézményi fogalmak illetve az interdiszciplináris kutatási programok újra-és-újramegjelenésének tudományelméleti és tudományszociológiai okait. Az eszmetörténeti áttekintés során - a bevett szokásoktól eltérően - Kelet-Európára és az interdiszciplináris érintkezésekre is figyelünk.
 
A kurzus egy kiadós fogalomtörténeti/módszertani bevezető után, először az institucionalizmus „régi" iskoláit veszi sorra és hasonlítja össze az „újakkal". Majd lehorgonyoz az új intézményi közgazdaságtannál, bemutatva annak legfontosabb aldiszciplináit. Végül választ keres arra a kérdésre is, hogy miért olyan akadozó és felemás az új intézményi gondolkodás fogadtatása térségünkben.