Magyar Hungarian English English
 
<
 
 
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.,  e-mail: eltecon@tatk.elte.hu,  tel: 372-2500/6630
 
A A A

Környezetgazdaságtan

A kurzus célja, hogy a szemléletmódot és eszközöket adjon környezeti konfliktusok közgazdasági tárgyalásához. Ennek érdekében első lépésben olyan ismeretek elsajátítására van szükség, amelyek birtokában környezetinek, természetinek, ökológiainak nevezett kérdéseket rendszerszerű megközelítésbe lehet helyezni. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de egyszerűen vannak olyan alapok, amelyek nélkül nem érdemes elkezdeni összetettebb problémák tárgyalását. Ebbe a körbe tartoznak azok az ismeretek is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az általában felmerülő környezeti kérdéseket, a számunkra környezeti szempontból meghatározó Kárpát-medencére (magunkra) tudjuk vonatkoztatni.

 

A második részben probléma köröket tekintünk át ágazatpolitikai megközelítésekben. Ennek a résznek az a célja, hogy konkrét példákon keresztül tekintsünk rá azokra a területekre, amelyek legnagyobb hatással vannak környezeti problémák kialakulására, vagy azok felszámolhatóságára annak ellenére, hogy sok esetben a felvetett kérdések a legkevésbé sem tűnnek környezetinek. 

Az a tapasztalatom, hogy a környezeti kérdések sikeres elemzésének egyik legfontosabb feltétele, hogy azt ne általában, hanem egy konkrét táj keretei közé helyezve tegyük. Erre a bevezető blokk példát is fog hozni. A kurzus alapvetően azt a célt is szolgálja, hogy a résztvevők a saját ismert/lakott tájegységükre tudják a megszerzett ismereteiket vonatkoztatni.

 

A kurzus nem lesz „klasszikus" környezet-gazdaságtan kurzus abban az értelemben, hogy követne bármely, alapvetően az elemzési eszköztár bemutatását szolgáló tankönyvet. A fókusz fordított lesz: a vezérlő elvet a véleményem szerint itt és most meghatározó környezeti problémák összefüggései adják. E témák feldolgozását segítenék a választott tankönyv megfelelő fejezetei is. 

A lényeg az lesz, hogy el tudjunk jutni a kérdések racionális közgazdasági keretezésének kialakításához, ami már elegendő alapot szolgáltat a módszerek közötti választáshoz.

 

A kurzust kiegészítő, használni tervezett tankönyv: Tom Tietenberg: Environmental & Natural Resource Economics. pl http://wps.aw.com/aw_tietenberg_envnatrese_8/

 

A számonkérés folyamatos munkán alapul. Az első blokk végére mindenkinek ki kell választania egy tájegységet és leírni az alapvető jellemzőit, ezt az alapot kell majd folyamatosan bővíteni a kurzus második blokkjában tárgyalásra kerülő témakörök tájegység specifikus megjelenésével. A kurzus végére így a résztvevők számára össze tud állni egy konkrét terület társadalmi-gazdasági-ökológiai összefüggésrendszere. Ez adja a beszámolás írásos alapját. A kurzus záró eseménye egy előadás-kör, ahol a résztvevők megismertetik, megbeszélik egymással az eredményeiket.