Magyar Hungarian English English
 
 
 
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.,  e-mail: eltecon@tatk.elte.hu,  tel: 372-2500/6630
 
A A A

Közgazdasági elemző MA

ELTECON-MA naptár a félévkezdéshez

 • Matematika és statisztika felzárkóztató-szintrehozó kurzus (presession): 2017. augusztus 28-szeptember 8. (jelentkezési határidő: 2017. augusztus 24.)
 • 2017. szeptember 1-4. .: ELTE TáTK Kari Gólyatábor: további információk a hallgatói önkormányzat honlapján:http://tatkhok.elte.hu/
 • 2017. szeptember 4-8. .: Regisztrációs hét
  • 2017. szeptember 4. (hétfő) Beiratkozás: 14:00, ELTE Lágymányosi Kampusz, Északi Tömb, alagsor, -1.75 (Konferencia) terem (a részletekről az ELTE TáTK Tanulmányi Hivatala küld tájékoztatást)
  • 2017. szeptember 5. (kedd) ELTECON félévnyitó nap:
   10:00, ELTE Lágymányosi Kampusz, Északi Tömb, földszint 0.79 terem::
   • Pete Péter, szakigazgató köszöntője
   • Félévnyitó szakmai előadás (meghívott előadó: Hamecz István , az OTP volt ügyvezető igazgatója)

   Hamecz István Közgazdász végzettségét a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1991-ben, majd tanulmányait az Oxford University-n, a George Washington University-n, a University of Rochester-en folytatta. Gyakornok volt a Bank of Englandnél, az IMF-nél, valamint a Management Centre Europe-nál. 1991-től a Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai és Tervezési Intézetének tudományos munkatársa volt, majd 1992-ben az MTA Közgazdaságtudományi Intézetéhez került. 1994-től tizenhárom éven keresztül a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott: eleinte senior közgazdászként, majd 1996-tól a Közgazdasági és Kutatási Főosztály helyettes vezetőjeként, 2001-től pedig a Főosztály vezetőjeként. 2007-2013-ig elnök-vezérigazgató volt az OTP Alapkezelő Zrt.-nél, majd ezt követően az OTP orosz leánybankja Igazgatótanácsának, majd az ukrán leánybank Felügyelőbizottságának elnöke volt.


   13:00 ELTE Lágymányosi Kampusz, Északi Tömb, második emelet 2.54 terem: Angol nyelvi szintfelmérők írásbeli részének megírása

   13:30-18:00, ELTE Lágymányosi Kampusz, Északi Tömb, harmadik emelet, 359 terem: Angol nyelvi szintfelmérők szóbeli része (az írásbelin egyeztetett beosztás alapján)
  • 2017. szeptember 6.(szerda) Kari Tanévnyitó: 12:30, ELTE Lágymányosi Kampusz, Északi Tömb, alagsor -1.75 (konferencia) terem
 • ELTECON TÁBOR: 2017. szeptember 9-10. (jelentkezési határidő: 2017. augusztus 29.)
 • Az egyetemi szorgalmi időszak (tanítás) kezdete: 2017. szeptember 11.

ELTECON-MA matematika felzárkóztató (Presession)

A közgazdasági elemző mesterszak megkezdéséhez nem kellő matematikai előképzettséggel rendelkező hallgatók számára tanszékünk felzárkóztató-szintrehozó kurzust indít. A kurzus nem kötelező, látogatását azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik úgy érzik, hogy előnyös lenne bizonyos (feledésbe merült) matematikai ismeretek célirányos átismétlése, felelevenítése. A kurzus 2017. augusztus 28-tól szeptember 8-ig, hétköznaponként, 16-20h tart majd, illetve a végén írásbeli teszttel zárul. Kérjük, hogy ha részt kíván venni a kurzuson, vagy annak egy részén (az egyes résztémák megjelölésével), részvételi szándékát mielőbb jelezze az eltecon@tatk.elte.hu címen (a levél tárgya „matematika felkeszito” legyen)! Megfelelő érdeklődés hiányában a kurzust nem indítjuk. A jelentkezés végső határideje: 2017. augusztus 24. További információkat a levelezőlistán küldünk majd. A kurzus tervezett tematikája, ami a résztvevők előképzettségének megfelelően módosulhat (egy alkalom, egy oktatási napot jelöl):

1. Sorozatok, egyváltozós függvények, határérték, folytonosság, monotonitás.
2. Differenciálszámítás, szélsőértékszámítás egyváltozós függvények esetén.
3. Többváltozós függvények, differenciálszámítás, szélsőértékszámítás.
4. Feltételes szélsőértékszámítás egyenlőségi korláttal.
5. Egyváltozós integrálszámítás.
6. Lineáris algebrai alapok, mátrix- és vektorműveletek.
7. Egydimenziós diszkrét és folytonos valószínűségi változók, eloszlásfüggvények, sűrűségfüggvények, a várható érték és szórás fogalma.
8. Kétváltozós együttes eloszlások, a peremeloszlás, a feltételes eloszlás és a függetlenség fogalma.
9. Kovariancia és korreláció, független változók összegének várható értéke és szórása
10. Középértékek és tapasztalati szórás. A becslőfüggvény és a mintavételi eloszlás, valamint a torzítatlanság fogalma. Konfidenciaintervallumok, a normális eloszlás táblázat használata. >

ELTECON angol nyelvi képzés

Az ELTECON-BA szakon kiemelkedően fontos, harmadéven pedig egyenesen elvárás az angol nyelv ismerete. Egyrészt azért, mert a közgazdász szakmában e nélkül érvényesülni nem lehet, másrészt azért mert az igényes szakirodalmak nagy része csak angolul érhető el. Az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszéke kedvezményes (kb. 25e Ft/félév, a végleges összeg a jelentkezők számától függ), intenzív, magas színvonalú angol nyelvtanulási lehetőséget biztosít hallgatói számára (részletek hamarosan a levelezőlistán). Azonban tisztában vagyunk vele, hogy ez az összeg is sokak számára nagy anyagi terhet jelent, ezért maximum 3 hallgató nyelvi képzését ebben a félévben is finanszírozzuk. A második félévtől kezdve ezt a 3 hallgatót az angol nyelvi tanulmányi eredmények alapján választjuk ki. Az első félévben viszont azon 3 hallgatónak (az első 3 jelentkezőnek) biztosítjuk az ingyenes nyelvi képzés lehetőségét, akik a félév során fejenként összesen 50 órát hajlandók adminisztratív jellegű munkát végezni a tanszéken, illetve az ELTE TáTK hivatalaiban. Erre a feladatra, így az első féléves ingyenes angol nyelvi képzésre 2016. szept. 7-ig lehet jelentkezni az eltecon@tatk.elte.hu e-mail címen (a levél tárgya legyen: „angol nyelvi kepzes”). Aki a nyelvi képzésben bármilyen formában részt kíván venni, azok számára a szintfelmérő (írásbeli és szóbeli) a regisztrációs héten kötelező!!

ELTECON TÁBOR, Agárd, 2017. szeptember 9-10.

Az ELTECON-BA képzés felsőbb éves hallgatói (a kari gólyatábortól függetlenül) tábort szerveznek kifejezetten az új és régi alapszakos és mesterszakos közgazdász hallgatóknak. A gólyák számára itt lehetőség nyílik megismerkedni leendő tanáraikkal, a felsőbb évesekkel és a végzettekkel, valamint a szakkollégiumok képviselőivel. Minden előzetes kérdésükre választ kaphatnak a képzéssel, vagy akár a továbbtanulással kapcsolatban. Mindenképp ajánljuk a részvételt, mivel valóban fontos információk fognak elhangzani és kiváló lehetőség a kötetlenebb ismerkedésre, amire félév közben sokkal kevesebb alkalom adódik. A részletekről a hivatalos levelezőlistán küldünk tájékoztatást. Kérdéssel, észrevétellel forduljanak bátran a szervezőkhöz az eltecontabor@gmail.com címen. A jelentkezés határideje: 2017. augusztus 29.