Magyar Hungarian English English
 
 
 
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.,  e-mail: eltecon@tatk.elte.hu,  tel: 372-2500/6630
 
A A A

Üzenet azokhoz a középiskolásokhoz...

Üzenet azokhoz a középiskolásokhoz, akik fontolgatják, hogy 2012 szeptemberétől az ELTE TáTK alkalmazott közgazdaságtan alapszakára jelentkezzenek.

 

 

Minket épp oly váratlanul ért és épp úgy megdöbbentett az a hír, hogy a jelentkezési határidő előtt egy hónappal az oktatási kormányzat radikálisan, huszadára, 4900-ról 250-re csökkentette az államilag finanszírozott helyek számát a gazdasági alapképzésben, mint Magukat, érettségiző diákokat. Ez az intézkedés, ha az átlagnál kicsit kevésbé drasztikusan is, de a hozzánk jelentkezőket is érinti: a tavalyi negyven helyett csak tizenöt államilag finanszírozott hely jut közgazdászok képzésére nálunk, az ELTÉ-n. 
A többi diáknak, ha felvesszük őket, félévenként kétszázezer forint tandíjat kell fizetniük majd - ez a többi képzési helyhez képest alacsony, de a családi költségvetések szempontjából jelentős összeg.

 

Rengeteg részletet még most sem tudunk:
- Nem ismerjük például még az új tandíjhitel rendszer részleteit, de minden eddigi információ arra mutat, hogy abból a tandíj egészét fedezni lehet, és a kamatok és a törlesztés feltételei kivételesen kedvezőek lesznek - ez rossz hír a törlesztést majdan támogató adófizetőnek, de jó hír a kölcsönt tandíjra felvenni kényszerülő felvételizőnek. Amennyire meg tudjuk ítélni, a várható havi törlesztés a nálunk szerzett, nemzetközileg versenyképes tudással megszerezhető fizetések mellett megfizethető összeg lesz.
- Nem tudjuk azt sem, a várható ellenállás hatására nem visszakozik-e valamilyen mértékben a kormányzat szeptemberig.
- Végül nem tudjuk, hogy a megszorítás mennyire lesz tartós, és vajon az eljövendő kormányzatok az eljövendő tanévekben nem bővítik-e mégis az államilag finanszírozott helyek számát, vagy nem vállalják-e részben vagy teljesen át a tandíjhitel törlesztését.

 

Természetesen mi mindent megteszünk, hogy vállalati szponzorokat találjunk ösztöndíjakhoz, de ilyet megígérni most nem tudunk. Mindazonáltal joggal vetődhet fel sokukban az a gondolat, hogy ne más, az állam által a korábbi évekhez hasonlóan széles körben szponzorált (pl. orvosi vagy természettudományos) szakokra adják be a jelentkezésüket.

 

A nehéz döntés a maguké (és családjuké).

A mi tanácsunk mindenesetre a következő:
- A jelentkezés sorrendjét júliusig meg lehet változatni, semmi sem szól tehát az ellen, hogy most valódi preferenciáik szerint rakják sorba jelentkezéseiket. A tavasz során az addig esetleg nyilvánosságra kerülő információ fényében még változtathatnak.
- Amelyikőjük annyira jó tudással és jegyekkel bír, hogy joggal reménykedhet abban, hogy a szűkebb keretbe is bekerül, mindenképp adja be a jelentkezését.
- Amelyikőjük, akármilyenek is a jegyei, határozottan a közgazdaságtudomány iránt érdeklődik, annak azt tanácsoljuk, ne hagyja magát eltéríteni. A kását nem eszik olyan forrón, a nálunk nyújtott közgazdaságtani képzettséggel nem lesz nehéz elhelyezkedni, a tandíjhitel törlesztése a most ismert feltételek mellett (melyek tovább puhulhatnak a jövőben), ha teher is lesz, nem gondoljuk, hogy akkora teher lesz, hogy miatta érdemes lemondani álmaikról.

 

Végül azt is megemlítjük, hogy tanszékünk mesterszinten is indít képzést, amire, kellő felkészüléssel, más alapszakot elvégző diákok is jelentkezhetnek majd.

 

Reméljük, legalább egy kicsit tudtunk segíteni. További kérdésekre örömmel válaszolunk, ha tudunk, az  eltecon@tatk.elte.hu e-mail címen, vagy az ELTE TáTK január 27-i nyílt napján.

 

Az ELTE TáTK Közgazdaságtudomány Tanszék munkatársai